Kulturminister Alice Bah Kuhnke mottog budkavel med fredsbudskap

De religiösa samfunden i Sverige agerar gemensamt mot hat och för fred i kampanjen Vägra hata!

Ledare för alla religiösa grupper i Sverige har i Sveriges Interreligiösa Råd gemensamt undertecknat ett dokument där de helt tar avstånd från användandet av religiösa argument för att legitimera hat, våld och aggressivitet. Åtta religioner ingår i Rådet, däribland bahá’í-religionen.

Under helgen den 30 januari – 1 februari 2015 skickades budkavlar med uttalandet från de religiösa ledarna  De läsas upp i samband med bön eller gudstjänst i moskéer, synagogor, kyrkor och andra heliga rum i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. För att understryka den gemensamma kampen mot hatet lämnade olika religiösa företrädare över budkaveln till varandras heliga rum. I Stockholm lämnades budkaveln till Storkyrkan av en muslim och lästes upp av en representant från Judiska församlingen. Bland deltagarna fanns bl.a. kungafamiljen.

Manifestationen Vägra hata är en del av FN-initiativet World Interfaith Harmony week som äger rum över hela världen första veckan i februari varje år.

Onsdagen den 4 februari kulminerade kampanjen då budkaveln överlämnades av representanter för Sveriges Interreligiösa Råd, däribland en representant för Bahá’í-samfundet,  till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Hon blev mycket rörd av denna gemensamma aktion av praktiskt taget alla religioner som är verksamma i vårt land. Med manifestationen vill Sveriges interreligiösa råd även lyfta fram religionernas samhällsbyggande roll, vilket kulturministern tog fasta på. I sitt tacktal betonade hon civilsamhällets, särskilt trossamfundens,  stora betydelse.

Budkaveln har överlämnats i många olika kyrkor och andra heliga rum över hela Sverige. I Göteborg, som har sitt eget interreligiösa råd, var Bahá’í-samfundet representerat av samfundets representant i rådet.

Arrangör av kampanjen ”Vägra hata” är Sveriges Kristna Råd, men Sveriges Interreligiösa Råd har helhjärtat ställt sig bakom den, vilket därigenom har gett den särskild tyngd. I pressmeddelandet om kampanjen från Sveriges Kristna Råd finns ett citat av Bahá’u’lláh (dock utan att Bahá’u’lláhs namn nämndes):

Skulle religionens lampa fördunklas, kommer kaos och förvirring att följa, och rättvisans och rättrådighetens, lugnets och fredens ljus slutar lysa.

To get a copy of this article or to contact the administration of the site .. Write to the editorial department on this email abnnews.net@outlook.com We are specialized in the field of journalism and media .. This site is one of the publications of an independent European media institution with dozens of versions of the media read and audio-visual .. We offer the news and the abstract truth, as a team working one aim to serve the human world, away from appearing and polishing. نحن متخصصون في المجال الصحفي والاعلامي .. وهذا الموقع هو أحد اصدارات مؤسسة اعلامية أوروبية مستقلة لها عشرات الاصدارات من وسائل الاعلام المقروءة والسمعية والبصرية .. ونقدم الخبر والحقيقة مجردة من الأهواء الشخصية كفريق عمل واحد هدفه خدمة العالم الانساني بعيدا عن الظهور والتلميع.

You may also like...

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!